Openbare Werkplekken

Op dit moment staat veertien procent van de kantoorruimte in Nederland leeg.

(…)

Het aantal leegstaande kantoren zal de komende jaren toenemen tot een kwart van alle kantoorruimte in 2015. Dat concludeert ABN Amro uit een onderzoek waar over het Financieele Dagblad vrijdag schrijft.

(bron)

Geen verrassend nieuws. En ondertussen zitten alle ZZP-ers die ik ken dus in cafeetjes of inderdaad thuis. Een kantoor huren is voor de meesten veel te duur. En je zit gelijk aan een contract vast. Iets vrijers is waar men behoefte aan heeft. Liefst een plek waar je collega’s ook komen, waar er goed tijdelijk samen te werken valt. Dat is deze moderne tijd. Online doe we dat allang, tijdelijk samenwerken. En dat willen we In Real Life dus ook.

Mijn voorstel: creëer Openbare Werkplekken. Eigenlijk zou elke wijk in Den Haag er tenminste een moeten hebben. Er moet een koffiehoek bij en mogelijkheid om een lunch te gebruiken. Het systeem zou door de gebruikers zelf beheerd kunnen worden. Een soort crowdsourced community-driven openbare werkplek. De financiering komt deels uit opbrengsten koffie en lunch en deels gemeentegeld. Daarnaast kunnen bedrijven en ZZP-ers de boel aanvullend financieren. Is voor hun weer goeie promotie. Met name het crowdsourced aspect zou sterk gestimuleerd moeten worden. De groep snapt hoe de dingen werken, die besturen zelf de boel en zijn daadkrachtig.

Dat er Openbare Werkplekken zullen komen, daar hoef je geen voorspellende geest voor te hebben. De vraag is: wanneer? Ik zeg: nu!

5 gedachten over “Openbare Werkplekken

  1. Eens, meer openbare werkplekken. Waar ik nu gezeteld ben, boven Seat2Meet op Strijp-S in Eindhoven komen we daar al aardig in de buurt. Supergoedkope weerplekken die je kunt huren in de oude Philipsfabrieken. Veel kleine bedrijfjes, kunstenaars, professionals, Vrije Werkers dus, hebben zich hier al gevestigd.

    Seats2Meet is de verzamelplek waar we elkaar vaak ontmoeten en samen over ideeën praten. Vrij en gratis toegankelijk. Met koffie en thee, en een hapje eten binnen handbereik. Allemaal voor nop. Dat wordt uiteindelijk betaald uit de projecten en workshops die hier plaatsvinden. Daar hangt, heel logisch, uiteindelijk wel een prijskaartje aan. Een eerlijk en betaalbaar prijskaartje overigens.

    Het kan! Eindhoven heeft een mooie voorlopersfunctie hier.

  2. Ik zou zeggen: neem eens contact op met Ria de Waal van http://moore.nl Zij is bezig met het invullen van dit soort leegstaande ruimtes in Den Haag ism de Gemeente Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *