VPRO Tegenlicht: gaan burgers de samenleving heroveren?

Gisteren VPRO Tegenlicht gezien? Zo niet, geen probleem, de uitzending via Uitzending Gemist heb ik onderaan deze post ingesloten.

Aan de ene kant werd in de uitzending een negatief beeld geschetst aan de hand van interviews met diverse experts. Zo voorspelde Jim Rogers al eerder de huizencrisis, de kredietcrisis en de eurocrisis en voorziet hij voor 2013 en 2014 een regelrechte ramp. Daar tegenover staat Douglas Rushkoff, auteur van het boek ‘Life Inc’, die een krachtige tegenbeweging van burgers ziet ontstaan die de samenleving heroveren. Traditionele bedrijven en overheden staan en erbij en lachen er wat om. Ze denken op korte termijn de boel nog wat te kunnen redden zonder aan de lange termijn te denken. De crisis zal wel overwaaien. Zoals men ook over internet dacht. En het kapitalisme zal natuurlijk alles overwinnen. Ja ja, ik dacht het niet!

Had zij dat wel gedaan, handelen vanuit een strategische visie, dan had zelfs deze crisis voorkomen kunnen worden. Ik herinner me nog Wouter Bos jaren geleden die maar steevast volhiel dat de crisis wel zal meevallen. Tegelijkertijd heeft ‘ie van onze grootste banken van een dreigend faillissement moeten redden.

Zijn er kansen? Natuurlijk, al zal het lastig zijn. We moeten afscheid nemen van een markt die zichzelf om zeep aan het helpen is. We zullen creatief, sociaal en lokaal moeten gaan denken en handelen. Het positieve is: we leven in een wereld van overvloed. Er is genoeg, we hoeven geen extra banen en lang niet meer zoveel en zolang te werken als we altijd dachten. Veel werk hoeven we niet meer te doen dankzij de automatisering; vies werk, dom werk, monotoom werk. En daarom houden we meer tijd over om te genieten van het leven zelf en het zo te organiseren zodat we er allemaal profijt van hebben. Daar liggen onze kansen.

Kijk zelf maar (of zie Tegenlicht uitzending op Uitzending Gemist).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *